Elongatiile vertebrale

Elongatiile sunt tractiuni in ax ale diverselor regiuni ale coloanei, cu scopul de a indeparta vertebrele intre ele. Tractiunile se executa pe diferite aparate, instalatii sau manual. Tractiunea se executa in axul coloanei si poate sa fie:continua, progresiva, sau cu intermitente discontinue in care se creste progresiv forta de tractiune, se mentine la punctul maxim, si se scade treptat. Tractiunile se fac in plan orizontal, vertical sau inclinat. Durata tratamentului este de la 10 pana la 30 de minute, in functie de regiunea tratata.

Indicatiile sunt: sindrom clinic dureros cervical si lombar de origine mecanica, acut sau cornic, determinat de afectarea discului, ligamentelor sau a masei musculare, radiculargi de origine vertebrala .

Contraindicatiile sunt: hiperalgii cervicale sau lombare, prezenta unor fenomene neurologice nete sau a unui sindrom dural foarte accentuat, prezenta unor devieri vizibile ale coloanei (cifoze, scolioze) , persoanelor mai in varsta de 60 de ani, persoanelor cu un sistem nervos labil, anxioase.

Senzatia de ameliorare sau disparitia durerii sub tractiune este indicatorul cel mai bun al aplicarii unei tehnici corecte.