Gimnastica medicala pentru gravide

Exercitiie fizice reprezinta un mare beneficiu pentru viitoarele mame, ajutandu-le sa faca fata necesitatilor sarcinii, nasterii si asigurand revenirea rapida la starea anterioara.

In absenta problemelor medicale si obstetricale, femeia gravida poate ramane activa fizic, practicand exercitii fizice si gimnastica medicala.

Exercitiile fizice recomnadate in aceasta perioada pot contribui la evitarea problemelor cardiovasculare (hipotensiune, varice), a osteoporozei, insuficientei respiratorii, constipatiei, anxietatii si depresiei. Pentru multe gravide gimnastica medicala usureaza discomfortul cauzat de durerile lombare.

Programul de gimnsatica destinat viitoarelor mamici este recomandat doar dupa trecerea primelor 3 luni ale perioadei de sarcina si cuprinde urmatoarele tipuri de exercitii fizice:

  • exercitii de tonifiere musculara;
  • exercitii de relaxare musculara(zona lombara);
  • exercitii care faciliteaza circulatia sanguina de intoarcere(pentru evitarea aparitiei varicelor);
  • exercitii de respiratie
  • exercitii “kegel” pentru intarirea musculaturii planseului pelvian.

Inscrierea in programul de gimnastica medicala pentru gravide presupune si prezentarea unei adeverinte medicale emisa de medicul ginecolog, adeverinta care sa ateste faptul ca sarcina decurge in conditii normale, fara riscuri, precum si faptul ca sarcina depaseste perioada de 3 luni.