Gimnastica medicala pentru gravide

Exercitiie fizice reprezinta un mare beneficiu pentru viitoarele mame, ajutandu-le sa faca fata necesitatilor sarcinii si nasterii si asigurand revenirea rapida la starea anterioara.

In absenta problemelor medicale si obstetricale, femeia gravid poate ramane active fizic, parcticand exercitii fizice si gimnastica medicala.

Exercitiile fizice recomnadate in aceasta perioada pot contribui la evitarea problemelor cardiovasculare (hipotensiune, varice), a osteoporozei, insuficientei respiratorii, constipatiei, anxietatii si depresiei.Pentru mute gravide gimnastica medicala usureaza discomfortul cauzat de durerile lombare.

Programul de gimnsatica destinat viitoarelor mamici este recomandat doar dupa trecerea primelor 3 luni ale perioadei de sarcina si cuprinde urmatoarele tipuri de exercitii fizice:

  • exercitii de tonifiere muscular
  • exercitii de relaxare muscular(zona lombara)
  • exercitii care faciliteaza circulatia sanguine de intoarcere(pentru evitarea aparitiei varicelor)
  • exercitii de respiratie
  • exercitii “kegel” pentru intarirea musculaturii planseului pelvian

Inscrierea in programul de gimnastica medicala pentru gravide presupune si prezentarea unei adeverinte medicale emisa de medical ginecolog, adeverinta care sa ateste feptul ca sarcina decurge in conditii normale, fara riscuri,precum si faptul ca sarcina depaseste perioada de 3 luni.