Kinesiotaping

Banda kinesiologica este o banda elastica si adeziva care se aseamana foarte mult cu caracteristicile de grosime si greutate ale pielii umane. Are elasticititate cu 50-60% peste lungimea initiala si exercita asupra corpului uman o actiune biomecanica.

Sistemul de taping neuromuscular(TNM) este frecvent folosit in faza acuta de recuperare si poate fi combinat cu alte tehnici terapeutice precum:cryoterapia, hidroterapia, masajul, electroterapia.

TNM implica un taping deasupra si in jurul muschilor pentru a ajuta si sprijini sau pentru a preveni contractiile musculare excessive. Ajuta la prevenirea suprasolicitarii tesutului muscular si faciliteaza circuatia limfei.

TNM considera ca muschii joaca un rol foarte important in corpul uman, nefiind responsabili doar cu miscarea, ci si cu controlul circulatiei venoase si limfatice. Prin urmare, este acordata o mare importanta muschilor si ideii de ai trata pentru a activa procesul natural de vindecare a organismului. Utilizarea TNM ridica o noua abordare in tratarea nervilor si a muschilor. Banda kinesio permite pacientului sa beneficieze de ajutor terapeutic intreaga zi.

Mecanismul de actiune al benzii kinesio: in mod constant, muschii se contracta si se intend pe o arie normala de miscare,totusi cand muschii se contracta prea tare sau se supraintind se pot leza  si devin infamatii.Cand un muschi este inflamat, rigid din cauza oboselii, in zona dintre piele si muschi circulatia limfei este ingreunata. Apare durerea musculara. Sistemul taping ameilioreaza durerea inlesnind circulatia limfei printr-o ridicare minuscula a pielii. Atunci cand sunt aplicate, benzile produc o convolutie a pielii, marind spatiile interstitiale. Drept rezultat scade tensiunea si iritarea receptorilor neuronali, ameliorand durerea.Prin urmare, tensiunea sistemului limfatic dispare gradat, circulatia acestuia revenind la normal.

Efecte fiziologice :

  • Elimina durerea;
  • Sustine muschii in miscare;
  • Inlatura congestia aparuta in sistemul circulator limfatic;
  • Ajuta la pozitionarea muschiului sau articulatiei in postura corecta pentru recuperare;
  • In cazul lipsei tonusului muscular asigura pozitonarea muschiului in pozitia normala;
  • Grabeste vindecarea hematoamelor si a altor traume musculare.

Banda kinesiologica este folosita in spitale, clinici si echipe sportive.