Termoterapia este o metoda de tratament nespecific ce utilizeaza ca agent terapeutic factorul termic vehiculat de diversi vectori ca: apa, lumina, aerul, parafina, namolul, nisipul.Prin aceasta metodologie se poate creste temperatura tesuturilor pe care se aplica superficial (0,5 cm) sau profund (3,5 cm).
Efectele fiziologice ale termoterapiei :
Efecte circulatorii.
Cresterea temperaturii produce vasodilatatia capilara, asigurand o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata , activand metabolismul local si grabind procesul de videcare.
Efect de crestere a elasticitatii.
La o temperatura intre 40 si 45C, extensibilitatea colagenului din tendoane, ligamente, capsule articulare sau cicatrici creste, permitand exercitiile de intindere necesare reducerii anumitor retractii. In acelasi timp, redoarea articulara este diminuata datorita scaderii vascozitatii lichidului sinovial.
Efect decontracturant.
Contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.
Efect antialgic.
Durerea este diminuata datorita reducerii contracturilor, datorita ameliorarii circulatiei sanguine, dar si prin actiunea directa asupra mecanismelor de control ale durerii – prin cresterea pragului de perceptie a ei, prin inhibarea transmisiei si prin stimularea secretiei de endorfine. Datorita acestor efecte, caldura este folosita foarte eficient in afectiunile cronice.
Contraindicatiile utilizarii caldurii
- inflamatii acute;
- tulburari circulatorii si limfatice (accentueaza edemul);
- insuficienta cardiorespiratorie,hipertensiune arteriala;
- tulburari de sensibilitate (risc de arsura);
- afectiuni dermatologice;
- afectiuni canceroase.
Crioterapia
Este un alt adjuvant pretios al recuperarii care foloseste apa rece, gheata, acidul carbonic etc. Pentru racirea unui segment al corpului. Poate fi aplicata sub forma de impachetari reci, imersii de scurta durata (1 minut) intr-un mediu apa-gheata, masaj cu cuburi de gheata, bai contrastante etc. Efectele sunt: scaderea metabolismului local, vasoconstrictie (urmata de vasodilatatie de protectie), diminuarea edemului, relaxarea musculara, diminuarea sangerarii, diminuarea durerii si a inflamatiei.
In durerea acuta, crioterapia este mai buna decat terapia cu caldura. Aplicatiile reci pe zona afectata pot contribui la diminuarea spasmului muscular, atat in durerile miofasciale, cat si in cele traumatice.
Se foloseste deseori la sportivi in cazul unor accidentari, combinat cu laserterapie si kinesiotaping.
Indicatii:
- afectiunile neurologice, care se manifesta prin cresterea spasticitatii (crioterapia este mai eficienta in aceste cazuri decat aplicarea caldurii);
– afectiunile reumatologice: inflamatorii (reducerea puseelor inflamatorii), artrozele (diminuarea durerii, destindere), tendinite, bursite, dureri cervicale, dorsale sau lombare, algoneurodistrofie;
– traumatologie si ortopedie pentru ameliorarea durerilor pe parcursul exercitiilor de recuperare, dar si pentru prevenirea sangerarilor. - Se contraindica folosirea aplicatiilor reci la persoanele instabile si hipersensibile la frig sau care prezinta tulburari ale sensibilitatii, afectiuni cardiace, neoplazii, arteriopatii, sindrom Raynaud, hemoglobinuremie paroxistica la rece etc.